Over

Laurie Ijzerman is de coördinator van Beyond South America. Zij doet dat vanuit Cochabamba, Bolivia. In Brazilië werkt Beyond South America met lokale mensen.

Laurie IJzerman is de oprichter van Casa de la Alegría. Ze leidt de stichting vanaf 2012 vanuit Cochabamba. Het idee voor Casa de la Alegría ontstond uit haar ervaring als onderzoeker, de liefde voor Latijns-Amerika en haar vriendschapsrelaties met de bevolking van Cochabamba. Ze richtte later ook talenschool Juntucha op, ter ondersteuning van de Casa. En in 2013 nam Laurie Beyond Bolivia over, voorloper van Beyond South America.

Marye Dijkstra is, na een studie Orthopedagogiek en een maandenlang verblijf in Zuid-Amerika, een van de oprichters. Aanvankelijk alleen in Cochabamba, Beyond Bolivia dus, waar ze als vrijwilliger bij Atendi, een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking had gewerkt.

Het doel was een organisatie op te richten die stagiairs en vrijwilligers, bijvoorbeeld vanuit Europa, aan een passende stage- of vrijwilligerswerkplek bij lokale organisaties helpt. En dat alles op een wijze die bijdraagt aan duurzaamheid en steeds betaalbaar is. Het achterliggende idee is ook hen de kans te bieden een onvergetelijke ervaring op te doen, zoals Marye zelf ervoer, en mensen hun horizon te laten verbreden.

Na verloop van tijd borrelde het idee op om het werk uit te breiden naar andere landen in Zuid-Amerika, om te beginnen met Brazilië. Door deze uitbreiding was een andere, overkoepelende, naam nodig: Beyond South America. In Brazilië zijn de contactpersonen uitsluitend locals. Dat zijn Sergio Moreira in Belo Horizonte, Agnaldo Benites Moreno Junior in São Paolo en Yudoska Alejo in Foz do Iguacu.

 

 

Aan het woord: Laurie Ijzerman

In 2005 kwam ik voor het eerst in aanraking met Latijns-Amerika. Ik studeerde culturele antropologie en Zuid Amerika, Bolivia, Laurieontwikkelingssociologie en wilde de realiteit achter de boeken eens zelf ervaren. Ik maakte een lange reis door Peru en was verkocht. Iedere euro die ik verdiende in Nederland zette ik apart voor een nieuwe reis en bijna ieder jaar mocht ik dan ook weer een paar maanden genieten van dit heerlijke continent.

Na Argentinië, Ecuador en Cuba verloor ik mijn hart uiteindelijk aan Bolivia waar ik in 2008 mijn collega’s van een Boliviaans-Nederlandse stichting kwam ondersteunen. De stad waar ik terecht kwam was hoog, koud en grauw en niet echt een lekker vakantieplekje, maar desondanks was het me duidelijk dat geen ander land me zoveel deed als Bolivia. Een jaar daarna ging ik voor mijn master economische antropologie naar Cochabamba. DIT was het, hier wilde ik blijven. Een beetje tussen alles in: lekker warm klimaat maar niet té heet, zachte, open mensen maar niet té opdringerig en een heerlijk ontspannen Latijns Amerikaanse cultuur maar niet té ‘mañana, mañana’.

Ik ging terug naar Nederland om af te studeren, richtte een stichting op waar kunstvormen zoals theater worden ingezet als middel voor therapie en begon mijn leven hier. Een jaar later heb ik me kunnen aansluiten bij Marye´s droom om vrijwilligers en stagiaires hier een mooie tijd met vrijheid, maar ook ondersteuning te bieden waarbij we de visie delen dat er veel meer te halen valt uit de korte tijd die mensen hier vaak zijn. In plaats van je aan de slag te zetten om luiers te verschonen en mee te helpen in de keuken zoeken wij naar een vrijwilligers- of stageplek waarbij goed gekeken wordt naar jouw capaciteiten en (leer)wensen en die van de organisatie zelf om tot een goede match te komen. Niet alleen ga je de ervaring van je leven tegemoet, maar ook streven we naar dat je écht iets kunt doen voor de doelgroep waarmee je werkt.