Over

Laurie IJzerman is vanuit Cochabamba, Bolivia, de coördinator van Beyond South America. In de andere landen werkt Beyond South America met lokale mensen en vertrouwde organisaties die hetzelfde doel nastreven als wij in Bolivia.Zuid Amerika, Bolivia, Laurie

Laurie is daarnaast ook de oprichtster van Casa de la Alegría. Ze leidt de stichting vanaf 2011 vanuit Cochabamba. Het idee voor Casa de la Alegría ontstond uit haar ervaring als onderzoeker, de liefde voor Latijns-Amerika en haar vriendschapsrelaties met de bevolking van Cochabamba. Ze richtte later ook talenschool Juntucha op, ter ondersteuning van de Casa. In 2017 ten slotte, nam Laurie Beyond Bolivia over, een bedrijf waar ze al sinds 2013 werkzaam was en voorloper van Beyond South America. Het doel van de organisatie was om een handvat te bieden aan stagiairs en vrijwilligers vanuit alle delen van de wereld en hen aan een passende stage- of vrijwilligerswerkplek bij lokale organisaties te helpen. En dat alles op een wijze die bijdraagt aan duurzaamheid en betaalbaar is. Het achterliggende idee is ook hen de kans te bieden een onvergetelijke ervaring op te doen en mensen hun horizon te laten verbreden. Na verloop van tijd borrelde het idee op om het werk uit te breiden naar andere landen in Zuid-Amerika, om te beginnen met Brazilië. Door deze uitbreiding was een overkoepelende, naam nodig: Beyond South America. Na Brazilië hield het niet op. Wij hebben contactpersonen in een verscheidenheid aan landen in Zuid-Amerika.

Laurie heeft een geweldig team om haar heen, dat helpt met uiteenlopende zaken als coördinatie, marketing, opvang van nieuwe vrijwilligers, taalles en het organiseren van tripjes.

In de andere landen hebben wij samenwerkingsverbanden met vergelijkbare organisaties en betrouwbare contactpersonen. In Brazilië, zijn dat Sergio in Belo Horizonte en Yudoska in Foz do Iguacu. In Ecuador werken we samen met Ruth, vanuit Quito. In Guatemala is Petra ons vaste aanspreekpunt.

Laurie aan het woord
“In 2005 kwam ik voor het eerst in aanraking met Latijns-Amerika. Ik studeerde culturele antropologie en ontwikkelingssociologie en wilde de realiteit achter de boeken eens zelf ervaren. Ik maakte een lange reis door Peru en was verkocht. Iedere euro die ik verdiende in Nederland zette ik apart voor een nieuwe reis en bijna ieder jaar mocht ik dan ook weer een paar maanden genieten van dit heerlijke continent.

Na Argentinië, Ecuador en Cuba verloor ik mijn hart uiteindelijk aan Bolivia, waar ik in 2008 mijn collega’s van een Boliviaans-Nederlandse stichting kwam ondersteunen. De stad waar ik terecht kwam was hoog, koud en grauw en niet echt een lekker vakantieplekje, maar desondanks was het me duidelijk dat geen ander land me zoveel deed als Bolivia. Een jaar daarna ging ik voor mijn master economische antropologie naar Cochabamba. DIT was het, hier wilde ik blijven. Een beetje tussen alles in: lekker warm klimaat maar niet té heet, zachte, open mensen maar niet té opdringerig en een heerlijk ontspannen Latijns Amerikaanse cultuur maar niet té ‘mañana, mañana’.

Ik ging terug naar Nederland om af te studeren, richtte een stichting op waar kunstvormen zoals theater worden ingezet als middel voor therapie en begon mijn leven hier. Een jaar later heb ik me kunnen aansluiten bij de droom van Beyond Bolivia om vrijwilligers en stagiaires hier een mooie tijd met vrijheid, maar ook ondersteuning te bieden waarbij we de visie delen dat er veel meer te halen valt uit de korte tijd die mensen hier vaak zijn. In plaats van je aan de slag te zetten om luiers te verschonen en mee te helpen in de keuken zoeken wij naar een vrijwilligers- of stageplek waarbij goed gekeken wordt naar jouw capaciteiten en (leer)wensen en die van de organisatie zelf om tot een goede match te komen. Niet alleen ga je de ervaring van je leven tegemoet, maar ook streven we naar dat je écht iets kunt doen voor de doelgroep waarmee je werkt.”