Brazilië

’Brazil, lalala’; de Braziliaanse muziek, het voetbal, carnaval en de prachtige stranden zijn wereldwijd bekend. Brazilië is een immens land met een fascinerende natuur, uitnodigend klimaat en vrolijk dansende mensen met een zeer gastvrije houding. De officiële taal, Portugees, is zangerig en niet heel verschillend van het Spaans. Echter is het ook een land met grote ongelijkheid en armoede, enorme sloppenwijken en corruptie.

Brazilie, pipa

Beyond South America is erg enthousiast over alle bijzonderheden van Brazilië en haar heerlijke klimaat. We willen graag laten zien dat er meer in dit land te doen is dan het (zeker niet onaangename) nuttigen van een kokosnoot aan een palmenstrand, zwemmen met dolfijnen en het dansen van de samba.

We bieden projecten in een aantal steden in Brazilië, met name in Belo Horizonte, Foz do Iguacu en ook in São Paolo.

 

Belo Horizonte
Het land bruist van de enorme steden en daar is Belo Horizonte, hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais, er absoluut een van. Met 2,5 miljoen inwoners is het een van Brazilië’s grootste. Het is een levendige stad waar van alles gebeurt. Kijk bijvoorbeeld naar een video die de stad laat zien in 2014, speciaal gemaakt voor de Wereldkampioenschappen Voetbal: https://www.youtube.com/watch?v=j8FKPkwdb9k.

Er is natuurlijk niet alleen voetbal, maar ook natuur, stad en cultuur. Door locals omgedoopt als Beagá (uitgesproken ‘bay-ah-gah’, Portuguees voor BH), is de

Zuid Amerika, Rio de Janeiro

 stad oorspronkelijk vernoemd naar het prachtige uitzicht op het omringende berglandschap. Dat vind je bij het Mirante do Mangabeiras, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Door een vrij explosieve groei van de stad is wat van de schoonheid verloren gegaan, maar de veelzijdigheid van de stad en het gastvrije karakter van de lokale bevolking maken veel goed.

 

Verder is er het Praça do Papa (een plein waar de paus die Brazilië bezocht in 1980 een mis hield), Centro Cultural Praça da Liberdade (cultureel centrum Plein van de Vrijheid, waar de onafhankelijkheid van Portugal begon, onder leiding van Tiradentes), en de wijk Santa Teresa. In deze wijk kun je iets drinken in de oudste bar van de stad, open sinds 1898. Dichtbij Belo Horizonte vind je verder het Inhotim museum voor hedendaagse kunst (inclusief een botanische collectie) en de oude stad Ouro Preto. Ouro preto betekent zwart goud. Deze plaats van gouddelvers was in 1730 de grootste stad van Amerika.

Je zou zomaar verslingerd kunnen raken aan Belo Horizonte.

 

Foz do Iguacu

Foz do Iguacu is een prachtige stad in het zuiden van het land. In trek ook bij toeristen. Heb je ooit de film The Mission gezien, dan vergeet je de machtige watervallen nooit meer. De Iguazu Falls worden tot de zeven nieuwe wonderen van de wereld gerekend. En terecht! Hier is ook de grootste waterkrachtcentrale van Zuid-Amerika te vinden.

Bijzonder aantrekkelijk aan Foz is de zuivere lucht. Het is werkelijk fantastisch om hier te wonen. En naast de watervallen is nog veel meer te zien, te bezoeken en te doen. Bijvoorbeeld de boeddhistische tempel, het vogelpark of het Dreamland wassenbeeldenmuseum.

Niet ver van de stad loopt de grens met Argentinië en Paraguay. Toeristen en stadsbewoners maken shoppingtripjes naar Ciudad del Este, in Paraguay. Of ze gaan naar Puerto Iguazu, aan de Argentijnse kant van de Iguazu Falls.

 

 

Brazilie, hangmat