Guatemala

Guatemala is een prachtig land in Centraal-Amerika. Het grenst in het noorden met Mexico en Belize en met Honduras en El Salvador in het zuiden. Guatemala is een relatief klein landje: 90 keer kleiner dan de VS of 3 keer groter dan Nederland. Maar Guatemala bewijst: size doesn’t matter! Het land staat bekend om haar verscheidenheid in culturen, landschappen en klimaten. Het is deze verscheidenheid die een trip naar Guatemala zo uniek maakt! Toerisme is hier nog geen massa-industrie en je komt geen busladingen toeristen tegen. Bovendien maakt de verscheidenheid aan mogelijkheden dat Guatemala voor ieder wat wilsheeft!

Cultuursnuivers kunnen zich onderdompelen in de Maya cultuur door een bezoek aan de beroemde ruïnes in Tikal of een typerend inheems dorpje in de hooglanden. Natuurfanaten en avonturiers kunnen één van de vele vulkanen beklimmen of dagenlang door de jungle, ´off the beaten track´, trekken. Zelfs voor de meer ontspannen reiziger zijn er tal van opties: ga je met je billen bloot op een van de stranden aan de Caribische of Pacifische kust of kom je tot jezelf tijdens een yoga retreat op een adembenemende locatie aan het Meer van Atitlan. Ook een bad nemen in één van de vulkanische hot springs om hierna als herboren weer verder te reizen, behoort tot de mogelijkheden van dit prachtige land.

Voorwaarden, mogelijkheden, visum, verzekering en veiligheid

We snappen heel goed dat een reis naar Guatemala een grote onderneming is. Het is ook wel een beetje spannend, toch? Om die reden willen we graag al je persoonlijke vragen beantwoorden. Op onze website hebben we al veel relevante informatie gezet, maar schroom niet om ons te benaderen voor andere vragen.

Voorwaarden

We stellen geen vaste voorwaarden aan vrijwilligers en stagiaires behalve een flexibele en proactieve houding en de bereidheid om Spaans te leren (uiteraard is het mogelijk dat voor het werken binnen een bepaald project een specifieke opleiding vereist is). In verband met de duurzaamheid en continuïteit binnen de projecten geven wij de voorkeur aan een minimale periode van drie maanden.

Mogelijkheden

Wil je via ons vrijwilligerswerk doen, dan zoeken wij een project (of meerdere projecten) voor jou, afhankelijk van jouw voorkeur, interesses en (opleidings)achtergrond.

 

Project ZORG in 1e hulp
Quetzaltenango

Schrikken auto-ongelukken, heftig gewonde personen tot aan personen in kritieke toestand jou niet af? Rij dan mee met de brandweerziekenwagen en verleen 1e hulp!

Duur: min. 1 week
Verblijf: afhankelijk van behoefte
Kosten 1e 4 weken: €550

Project Bouw

Project Bouw

Antigua, Guatemala
Project Handicap

Project Handicap

Quetzaltenango en Antigua, Guatemala

 

Naast deze projecten zijn er nog veel meer interessante opties. In Quetzaltenango kun je bijvoorbeeld als dierenverzorger of dierenartsassistent aan de slag in een dierenpark. Bied ondersteuning als verzorgende in een verzorgingstehuis voor oudere vrouwen, test vrouwen op HIV in een gezondheidscentrum, help de lokale bevolking met het oogsten van koffie of met het planten van bomen of organiseer activiteiten, geef Engelse les of huiswerkbegeleiding aan kinderen en jonge moeders in een opvang.

Wat we allemaal kunnen bieden is te veel om hier te beschrijven. Laat ons weten wat je graag wilt en wat voor achtergrond je hebt, dan gaan wij met jou in gesprek om een passend project te vinden!

Visum

Voor een verblijf in Zuid-Amerika dien je een geldig paspoort te hebben dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen hebben personen met de Nederlandse nationaliteit geen visum nodig. Ben je van plan om langer dan 90 dagen in Guatemala te blijven? In dat geval kunnen wij je ter plaatse in contact brengen met een lokale advocaat die je tegen een kleine vergoeding zal ondersteunen bij het visumproces.

Veiligheid

De meeste buitenlanders geven aan zich veilig te voelen in Guatemala. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de (vanzelfsprekende) voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, want toeristen zijn vaak in de ogen van de lokale bevolking ´rijk´. Neem zo weinig mogelijk kostbare spullen mee en verberg belangrijke documenten en geld zo goed mogelijk. Zoek geen gebieden op die in reisgidsen worden afgeraden en neem tips van de lokale bevolking en andere reizigers serieus. Het is bijvoorbeeld onverstandig om in het donker alleen de straat op te gaan; bel dan een geregistreerde radiotaxi om je te laten vervoeren. Daarnaast: check voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verzekeringswerk

De (particuliere) gezondheidszorg in Guatemala is over het algemeen van goede kwaliteit. Als je ziek wordt in Bolivia en je een dokter of een tandarts moet bezoeken, zijn wij altijd bereid je te vergezellen. Het is belangrijk om een goede reisverzekering te hebben als je vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaat doen. Onze verzekeringspartner adviseert je graag over de mogelijkheden. JoHo biedt jou de beste reisverzekering op maat! Op hun website vind je een overzicht van de verschillende reisverzekeringen, kun je online een premieberekening maken op basis van de door jou gewenste dekking en reisduur en kun je de gewenste verzekering gelijk online afsluiten.

Kosten

De bemiddelingskosten bedragen eenmalig € 550, waarvan € 50 naar het project gaat waar jij aan de slag kunt. Deze kosten zijn inclusief:

  • Informatiepakket dat we je voorafgaand aan de reis sturen over de voorbereidingen, het visum, geld, de reis, et cetera.
  • Ophaalservice van het busstation of vliegveld. (Erg fijn als je vermoeid aankomt!)
  • Het zoeken van een fijn gastgezin of (vrijwilligers)huis voor jou.
  • Het zoeken van een passende vrijwilligers-/stageplek voor jou.
  • Een (Nederlands) aanspreekpunt die je in geval van nood 24/7 kunt bereiken voor begeleiding. Daarnaast is er in Nederland altijd iemand bereikbaar, in geval van nood, om zaken voor je te regelen.

Andere kosten zijn afhankelijk van jouw behoeften. Als er andere vrijwilligers/stagiaires zijn, zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden. Wil je een groeps- of privé-taalcursus, wil je in een gastgezin verblijven of deel je liever een appartement met andere vrijwilligers of stagiaires? Zodra je wensen duidelijk zijn, zullen wij een gedetailleerd kostenoverzicht sturen. Vrijblijvend uiteraard.

Een gastgezin in Guatemala kost ongeveer 200 dollar per maand. Er bestaat ook de mogelijkheid om met andere vrijwilligers/stagiaires in een huis te wonen. Dit kost tussen de 200 en 400 dollar per maand, afhankelijk van de grootte en luxe.

Ik heb interesse! Hoe nu verder?
Begint het al een beetje te kriebelen? Aanmelden als vrijwilliger of stagiair via Beyond South America doe je door het aanmeldformulier in te vullen. Dit brengt geen verplichtingen met zich mee.

Wij nemen na ontvangst binnen enkele dagen contact met je op om je wensen en verwachtingen te bespreken. We kunnen contact hebben via WhatsApp, e-mail en Skype. Vervolgens sturen wij je een kostenoverzicht en een voorstel voor een bepaald vrijwilligersproject/stageplaats/talencursus en verblijf. Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, maak je de bemiddelingskosten over. Na ontvangst sturen wij de bevestiging zo snel mogelijk.

Kom Guatemala samen met ons ervaren!