Guatemala

Guatemala is een prachtig land in Centraal-Amerika. Met aangrenzend Mexico en Belize in het noorden en Honduras en El Salvador in het zuiden, is Guatemala een relatief klein landje: 90 keer kleiner dan de VS or 3 keer groter dan Nederland. Maar Guatemala bewijst dat size doesn’t matter! Het Spaans gesproken land staat bekend om haar verscheidenheid. Verscheidenheid aan culturen, aan landschappen en klimaten. En het is deze verscheidenheid die een trip naar Guatemala zo uniek maakt! Guatemala is een land waar toerisme nog niet als massa-industrie is gesetteld, waar je geen busladingen toeristen tegenkomt. En bovendien, maakt de verscheidenheid aan mogelijkheden dat Guatemala voor ieder wat wils heeft!

Cultuursnuivers kunnen zich onderdompelen in de Maya cultuur door een bezoek aan de beroemde ruines in Tikal of een typerend inmheems dorpje in de hooglanden. Vergeet ook geen taalcursus te nemen, zodat je zelf met de mensen kunt communiceren! Natuurfanaten of avonturiers kunnen ene van de vele vulkanen beklimmen of dagenlang door de jungle trekken. ‘Off the beaten track.’ Zelfs voor de meer ontspannen reiziger zijn er tal van opties: ga je met je billen bloot op een van aan de Caribbische of Pacifische kust or doe je tegoed aan yoga tijdens je verblijf op een adembenemende locatie aan Lake Atitlan. Je kunt zelfs een bad nemen in een van de vulkanische hotsprings!

 

Voorwaarden en mogelijkheden

Je kunt als vrijwilliger of als stagiaire aan de slag bij verschillende projecten door heel Guatemala, bijvoorbeeld in Antigua of Guatemala-Stad.  Bij een host familie verblijven verrijkt je verblijf: je kunt jezelf volledig onderdompelen in de locale cultuur. Je vindt een thuis ver van huis!  Mensen zijn trots op hun land en delen graag hun gewoontes en kennis met je. Ook zul je snel in hun taal met ze kunnen praten, in Guatemala vind je tal van mogelijkheden om je in het Spaans te onderleggen!

 

Visum

Voor een verblijf in Zuid-Amerika dien je een geldig paspoort te hebben dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen hebben personen met de Nederlandse nationaliteit geen visum nodig. Ben je van plan om langer dan 90 dagen in Ecuador te blijven? In dat geval kunnen wij je ter plaatse in contact brengen met een local die je tegen een kleine vergoeding zal ondersteunen bij het visumproces.

 

Veiligheid

De meeste buitenlanders geven aan zich veilig te voelen in Guatemala. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de (vanzelfsprekende) voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, want toeristen zijn vaak in de ogen van de lokale bevolking ´rijk´. Neem zo weinig mogelijk kostbare spullen mee en verberg belangrijke documenten en geld zo goed mogelijk. Zoek geen gebieden op die in reisgidsen worden afgeraden en neem tips van de lokale bevolking en andere reizigers serieus. Het is bijvoorbeeld onverstandig om in het donker alleen de straat op te gaan; bel dan een geregistreerde radiotaxi om je te laten vervoeren.Daarnaast: check voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken.

 

Verzekeringswerk

De (particuliere) gezondheidszorg in Guatemala is over het algemeen van goede kwaliteit. Als je ziek wordt in het buitenland en het nodig is dat je een dokter of een tandarts bezoekt, dan zorgen wij ervoor dat er iemand is die je vergezelt. Het is altijd ontzettend belangrijk om een goede reisverzekering te hebben als je vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaat doen. Onze verzekeringspartner adviseert je graag over de mogelijkheden. JoHo biedt jou de beste reisverzekering op maat! Op hun website vind je een overzicht van de verschillende reisverzekeringen, kun je online een premieberekening maken o.b.v. de door jou gewenste dekking en reisduur en kun je de gewenste verzekering gelijk online afsluiten.

 

Kosten

De bemiddelingskosten bedragen eenmalig € 550, waarvan € 50 naar het project gaat waar jij aan de slag kunt. Deze kosten zijn inclusief:

  • Informatiepakket dat we je voorafgaand aan de reis sturen over de voorbereidingen, het visum, geld, de reis, et cetera.
  • Ophaalservice van het busstation of vliegveld. (Erg fijn als je vermoeid aankomt!)
  • Wij zoeken voor jou een fijn gastgezin of (vrijwilligers)huis.
  • Wij zoeken een passende vrijwilligers-/stageplek voor jou.
  • In Brazilië is er een aanspreekpunt die je in geval van nood 24/7 kunt bereiken voor begeleiding. Daarnaast is er in Nederland altijd iemand bereikbaar, in geval van nood, om zaken voor je te regelen.

Andere kosten zijn afhankelijk van jouw behoeften. Als er andere vrijwilligers/stagiaires zijn, zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden. Wil je een groeps- of privé-taalcursus, wil je in een gastgezin verblijven of deel je liever een appartement met andere vrijwilligers of stagiaires? Zodra je wensen duidelijk zijn, zullen wij een gedetailleerd kostenoverzicht sturen. Vrijblijvend uiteraard.

 

Een gastgezin in Guatemala kost ongeveer 200 dollar per maand. Er bestaat ook de mogelijkheid om met andere vrijwilligers/stagiaires in een huis te wonen. Dit kost tussen de 200 en 400 dollar per maand, afhankelijk van de grootte en luxe.

 

Ik heb interesse! Hoe nu verder?

Begint het al een beetje te kriebelen? Aanmelden als vrijwilliger / stagiair via Beyond South America doe je door het aanmeldformulier in te vullen. Dit brengt geen verplichtingen met zich mee.

Wij nemen na ontvangst binnen enkele dagen contact met je op om je wensen en verwachtingen te bespreken. We kunnen contact hebben via Skype, e-mail en telefoon. Vervolgens sturen wij je een kostenoverzicht en een voorstel voor een bepaald vrijwilligersproject/stageplaats/ talencursus en verblijf. Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, maak je de bemiddelingskosten over. Na ontvangst sturen wij de bevestiging zo snel mogelijk.

Kom Guatemala samen met ons ervaren!