Brazilië

’Brazil, lalala’; de Braziliaanse muziek, het voetbal, carnaval en de prachtige stranden zijn wereldwijd bekend. Brazilië is een immens land met een fascinerende natuur, uitnodigend klimaat en vrolijk dansende mensen met een zeer gastvrije houding. De officiële taal, Portugees, is zangerig en niet heel verschillend van het Spaans. Echter is het ook een land met grote ongelijkheid en armoede, enorme sloppenwijken en corruptie.

Beyond South America is erg enthousiast over alle bijzonderheden van Brazilië en haar heerlijke klimaat. We willen graag laten zien dat er meer in dit land te doen is dan het (zeker niet onaangename) nuttigen van een kokosnoot aan een palmenstrand, zwemmen met dolfijnen en het dansen van de samba. We bieden projecten in een aantal steden in Brazilië, met name in Belo Horizonte en Foz do Iguacu.

Het land bruist van de enorme en interessante steden en daar is Belo Horizonte, hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais, er absoluut een van. Met 2,5 miljoen inwoners is het een van Brazilië’s grootste steden. Het is een levendige stad waar van alles gebeurt. Kijk bijvoorbeeld naar een video die de stad laat zien in 2014, speciaal gemaakt voor de Wereldkampioenschappen Voetbal: https://www.youtube.com/watch?v=j8FKPkwdb9k.

Er is natuurlijk niet alleen voetbal, maar ook natuur, stad en cultuur. Door locals omgedoopt als Beagá (uitgesproken ‘bay-ah-gah’, Portuguees voor BH), is de stad oorspronkelijk vernoemd naar het prachtige uitzicht op het omringende berglandschap. Dat uitzicht vind je bij het Mirante do Mangabeiras. Door een vrij explosieve groei van de stad is wat van de oorspronkelijke schoonheid verloren gegaan, maar de veelzijdigheid van de stad en het gastvrije karakter van de lokale bevolking maken veel goed. Verder is er het Praca do Papa (een plein waar de paus die Brazilië bezocht in 1980 een mis hield), Centro Cultural Praca da Liberdade (cultureel centrum Plein van de Vrijheid, waar onder leiding van Tiradentes de strijd om onafhankelijkheid begon), en de wijk Santa Teresa. In deze wijk kun je je tegoed kunt doen aan menig caipirinha in de oudste bar van de stad, open sinds 1898. Dichtbij Belo Horizonte vind je verder het Inhotim museum voor hedendaagse kunst (inclusief een botanische collectie) en de oude stad Ouro Preto, dat zwart goud betekent. De stad trok menig gouddelver en was in 1730 de grootste stad van Amerika. Dit alles maakt dat je zo maar eens verslingerd zou kunnen raken aan Belo Horizonte!

Foz do Iguacu is een prachtige stad in het zuiden van het land. Niet alleen locals zijn verzot op de stad, Foz do Igacu is ook in trek bij toeristen. Heb je ooit de film The Mission gezien, dan vergeet je de machtige watervallen nooit meer. De Iguazu Falls worden tot de zeven nieuwe wonderen van de wereld gerekend. En terecht! Hier is ook de grootste waterkrachtcentrale van Zuid-Amerika te vinden.

Bijzonder aantrekkelijk aan Foz is de zuivere lucht. Vele steden in Brazilië zijn onderhevig aan grote hoeveelheden smog in de lucht, maar de natuurrijke omgeving maakt voor veel zuurstof in de lucht. Het is werkelijk fantastisch om hier te wonen. En naast de watervallen is nog veel meer te zien, te bezoeken en te doen. Bijvoorbeeld de boeddhistische tempel, het vogelpark of het Dreamland wassenbeeldenmuseum.

Niet ver van de stad loopt de grens met Argentinië en Paraguay. Toeristen en stadsbewoners maken shoppingtripjes naar Ciudad del Este, in Paraguay. Of ze gaan naar Puerto Iguazu, aan de Argentijnse kant van de Iguazu Falls.

 

Voorwaarden en mogelijkheden

We stellen geen vaste voorwaarden aan vrijwilligers en stagiaires, maar het is uiteraard mogelijk dat voor het werken binnen een bepaald project een specifieke opleiding vereist is.

Het is vooral belangrijk dat je een proactieve en flexibele houding hebt en bereid bent om het Portugees te leren.

Wat betreft vrijwilligers geven wij de voorkeur aan hen die minimaal een periode van drie maanden willen blijven. Dit in verband met de continuïteit binnen een project, in het belang van de doelgroep waarmee gewerkt wordt.

De verscheidenheid aan projecten die we je kunnen bieden is enorm. Voor voorbeelden hiervan, verwijzen we je graag naar de Ervaringen van mensen die je voor gingen. Wij hebben hier een uitgebreid netwerk van contacten, die jou graag als vrijwilliger of stagiair willen ontvangen. Laat ons weten wat je graag wilt en wat voor achtergrond je hebt, dan gaan wij graag met jou in gesprek om een passend project te vinden!

 

Visum

Voor een verblijf in Zuid-Amerika dien je een geldig paspoort te hebben dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen hebben personen met de Nederlandse nationaliteit geen visum nodig. Ben je van plan om langer dan 90 dagen in Brazilië te blijven? In dat geval kunnen wij je ter plaatse in contact brengen met een local die je tegen een kleine vergoeding zal ondersteunen bij het visumproces.

 

Veiligheid

De meeste buitenlanders geven aan zich veilig te voelen in Brazilië. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de (vanzelfsprekende) voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, want toeristen zijn vaak in de ogen van de lokale bevolking ´rijk´. Neem zo weinig mogelijk kostbare spullen mee en verberg belangrijke documenten en geld zo goed mogelijk. Zoek geen gebieden op die in reisgidsen worden afgeraden en neem tips van de lokale bevolking en andere reizigers serieus. Het is bijvoorbeeld onverstandig om in het donker alleen de straat op te gaan; bel dan een geregistreerde radiotaxi om je te laten vervoeren.Daarnaast: check voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken.

 

Verzekeringswerk

De (particuliere) gezondheidszorg in Brazilië is over het algemeen van goede kwaliteit. Als je ziek wordt in het buitenland en het nodig is dat je een dokter of een tandarts bezoekt, dan zorgen wij ervoor dat er iemand is die je vergezelt. Het is altijd ontzettend belangrijk om een goede reisverzekering te hebben als je vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaat doen. Onze verzekeringspartner adviseert je graag over de mogelijkheden. JoHo biedt jou de beste reisverzekering op maat! Op hun website vind je een overzicht van de verschillende reisverzekeringen, kun je online een premieberekening maken o.b.v. de door jou gewenste dekking en reisduur en kun je de gewenste verzekering gelijk online afsluiten.

 

Kosten

De bemiddelingskosten bedragen eenmalig € 550, waarvan € 50 naar het project gaat waar jij aan de slag kunt. Deze kosten zijn inclusief:

  • Informatiepakket dat we je voorafgaand aan de reis sturen over de voorbereidingen, het visum, geld, de reis, et cetera.
  • Ophaalservice van het busstation of vliegveld. (Erg fijn als je vermoeid aankomt!)
  • Wij zoeken voor jou een fijn gastgezin of (vrijwilligers)huis.
  • Wij zoeken een passende vrijwilligers-/stageplek voor jou.
  • In Brazilië is er een aanspreekpunt die je in geval van nood 24/7 kunt bereiken voor begeleiding. Daarnaast is er in Nederland altijd iemand bereikbaar, in geval van nood, om zaken voor je te regelen.

Andere kosten zijn afhankelijk van jouw behoeften. Als er andere vrijwilligers/stagiaires zijn, zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden. Wil je een groeps- of privé-taalcursus, wil je in een gastgezin verblijven of deel je liever een appartement met andere vrijwilligers of stagiaires? Zodra je wensen duidelijk zijn, zullen wij een gedetailleerd kostenoverzicht sturen. Vrijblijvend uiteraard.

Een gastgezin in Brazilië kost ongeveer 300 dollar per maand. Er bestaat ook de mogelijkheid om met andere vrijwilligers/stagiaires in een huis te wonen. Dit kost tussen de 200 en 400 dollar per maand, afhankelijk van de grootte en luxe.

 

Ik heb interesse! Hoe nu verder?

Begint het al een beetje te kriebelen? Aanmelden als vrijwilliger of stagiair via Beyond South America doe je door het aanmeldformulier in te vullen. Dit brengt geen verplichtingen met zich mee.

Wij nemen na ontvangst binnen enkele dagen contact met je op om je wensen en verwachtingen te bespreken. We kunnen contact hebben via Skype, e-mail en telefoon. Vervolgens sturen wij je een kostenoverzicht en een voorstel voor een bepaald vrijwilligersproject/stageplaats/ talencursus en verblijf. Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, maak je de bemiddelingskosten over. Na ontvangst sturen wij de bevestiging zo snel mogelijk.

Kom Brazilië met ons ervaren!

Straat