Bolivia

BoliviJA! Wij zijn verliefd op dit fantastische land. Wil je weten waarom? 

Het land in het hart van Zuid-Amerika is een van de meest diverse landen ter wereld. Het is een van de armste landen van het continent, maar enorm rijk aan cultuur en natuur.  Het land heeft de authentieke inheemse cultuur voor een groot deel weten te behouden.

De officiële voertaal in dit land is Spaans, en het betaalmiddel de Boliviano.

Besneeuwde bergtoppen tot tropisch regenwoud, er is ontzettend veel te zien. Varen over het Titicacameer, jagen op anaconda’s in de jungle, en het bewonderen van Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte ter wereld. Dat zijn slechts enkele mogelijkheden.

De bijzondere projecten in Bolivia waar je via ons terecht kunt komen, zijn bijna allemaal in de stad DansgroepCochabamba. Dat is de derde stad van het land, met meer dan een miljoen inwoners. De stad ligt in een vallei in de Andes. Vanwege het prettige klimaat wordt Cochabamba ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd. Heerlijk, niet?

Daarnaast heeft Cochabamba de naam een van de liberaalste steden van het land te zijn. De stad beschikt over verschillende universiteiten en een bruisend uitgaansleven. Naast restaurants met lokaal eten zijn er in de stad ook restaurants met westers eten.

La Cancha, de grootste openluchtmarkt van Zuid-Amerika waar werkelijk alles te koop is, bevindt zich in Cochabamba. Een bezoekje aan deze markt is meer dan de moeite waard. Verder is er hier zowel een vliegveld als een grote (internationale) busterminal.

 

Voorwaarden en mogelijkheden

We stellen geen vaste voorwaarden aan vrijwilligers en stagiaires, maar het is uiteraard mogelijk dat voor het werken binnen een bepaald project een specifieke opleiding vereist is.

Het is vooral belangrijk dat je een proactieve en flexibele houding hebt en bereid bent om Spaans te leren.

Wat betreft vrijwilligers geven wij de voorkeur aan hen die minimaal een periode van drie maanden willen blijven. Dit in verband met de continuïteit binnen een project, in het belang van de doelgroep waarmee gewerkt wordt.

De verscheidenheid aan projecten die we je kunnen bieden is enorm. Voor voorbeelden hiervan, verwijzen we je graag naar de Ervaringen van mensen die je voor gingen. Wij hebben hier een uitgebreid netwerk van contacten, die jou graag als vrijwilliger of stagiair willen ontvangen. Laat ons weten wat je graag wilt en wat voor achtergrond je hebt, dan gaan wij met jou in gesprek om een passend project te vinden!

 

Visum

Voor een verblijf in Zuid-Amerika dien je een geldig paspoort te hebben dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen hebben personen met de Nederlandse nationaliteit geen visum nodig. Ben je van plan om langer dan 90 dagen in Bolivia te blijven? In dat geval kunnen wij je ter plaatse in contact brengen met een local die je tegen een kleine vergoeding zal ondersteunen bij het visumproces.

 

Veiligheid

De meeste buitenlanders geven aan zich veilig te voelen in Bolivia. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de (vanzelfsprekende) voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, want toeristen zijn vaak in de ogen van de lokale bevolking ´rijk´. Neem zo weinig mogelijk kostbare spullen mee en verberg belangrijke documenten en geld zo goed mogelijk. Zoek geen gebieden op die in reisgidsen worden afgeraden en neem tips van de lokale bevolking en andere reizigers serieus. Het is bijvoorbeeld onverstandig om in het donker alleen de straat op te gaan; bel dan een geregistreerde radiotaxi om je te laten vervoeren.
Daarnaast: check voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken.

 

Verzekeringswerk

De (particuliere) gezondheidszorg in Bolivia is over het algemeen van goede kwaliteit. Als je ziek wordt in Bolivia en het nodig is dat je een dokter of een tandarts bezoekt, zijn wij altijd bereid je te vergezellen. Het is altijd ontzettend belangrijk om een goede reisverzekering te hebben als je vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaat doen. Onze verzekeringspartner adviseert je graag over de mogelijkheden. JoHo biedt jou de beste reisverzekering op maat! Op hun website vind je een overzicht van de verschillende reisverzekeringen, kun je online een premieberekening maken o.b.v. de door jou gewenste dekking en reisduur en kun je de gewenste verzekering gelijk online afsluiten.

 

Kosten

De bemiddelingskosten bedragen eenmalig € 550, waarvan € 50 naar het project gaat waar jij aan de slag kunt. Deze kosten zijn inclusief:

  • Informatiepakket dat we je voorafgaand aan de reis sturen over de voorbereidingen, het visum, geld, de reis, et cetera.
  • Ophaalservice van het busstation of vliegveld. (Erg fijn als je vermoeid aankomt!)
  • Wij zoeken voor jou een fijn gastgezin of (vrijwilligers)huis.
  • Wij zoeken een passende vrijwilligers-/stageplek voor jou.
  • In Bolivia is er een (Nederlands) aanspreekpunt die je in geval van nood 24/7 kunt bereiken voor begeleiding. Daarnaast is er in Nederland altijd iemand bereikbaar, in geval van nood, om zaken voor je te regelen.

Andere kosten zijn afhankelijk van jouw behoeften. Als er andere vrijwilligers/stagiaires zijn, zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden. Wil je een groeps- of privé-taalcursus, wil je in een gastgezin verblijven of deel je liever een appartement met andere vrijwilligers of stagiaires? Zodra je wensen duidelijk zijn, zullen wij een gedetailleerd kostenoverzicht sturen. Vrijblijvend uiteraard.

Een gastgezin in Bolivia kost tussen de 120 en 180 euro per maand. Er bestaat ook de mogelijkheid om met andere vrijwilligers/stagiaires in een huis te wonen. Dit kost tussen de 200 en 400 dollar per maand, afhankelijk van de grootte en luxe.

 

Ik heb interesse! Hoe nu verder?

Begint het al een beetje te kriebelen? Aanmelden als vrijwilliger of stagiair via Beyond South America doe je door het aanmeldformulier in te vullen. Dit brengt geen verplichtingen met zich mee.

Wij nemen na ontvangst binnen enkele dagen contact met je op om je wensen en verwachtingen te bespreken. We kunnen contact hebben via Skype, e-mail en telefoon. Vervolgens sturen wij je een kostenoverzicht en een voorstel voor een bepaald vrijwilligersproject/stageplaats / talencursus en verblijf.  Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, maak je de bemiddelingskosten over. Na ontvangst sturen wij de bevestiging zo snel mogelijk.

Kom Cochabamba samen met ons ervaren!