Bolivia

BoliviJA! Wij zijn verliefd op dit fantastische land. Wil je weten waarom?

Het land in het hart van Zuid-Amerika is een van de meest diverse landen ter wereld. Het is een van de armste landen van het continent, maar enorm rijk aan cultuur en natuur.  Het land heeft de authentieke inheemse cultuur voor een groot deel weten te behouden. De officiële voertaal in dit land is Spaans, en het betaalmiddel de Boliviano. 

Besneeuwde bergtoppen tot tropisch regenwoud: er is ontzettend veel te zien. Varen over het Titicacameer, jagen op anaconda’s in de jungle, het bewonderen van de Salar de Uyuni (grootste zoutvlakte ter wereld) of fiets van Coroico naar La paz via de Death road. Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden.

De bijzondere projecten in Bolivia waar je via ons terecht kunt komen, zijn bijna allemaal in de stad Cochabamba. Dat is de derde stad van het land, met meer dan een miljoen inwoners. De stad ligt in een vallei in de Andes. Vanwege het prettige klimaat wordt Cochabamba ook wel ‘de stad van de eeuwige lente’ genoemd. Heerlijk, niet?

Daarnaast heeft Cochabamba de naam een van de liberaalste steden van het land te zijn. De stad beschikt over verschillende universiteiten en een bruisend uitgaansleven. Naast restaurants met lokaal eten zijn er in de stad ook restaurants met Westers eten. La Cancha, de grootste openluchtmarkt van Zuid-Amerika waar werkelijk alles te koop is, bevindt zich in Cochabamba. Een bezoekje aan deze markt is meer dan de moeite waard. Verder is er hier zowel een vliegveld als een grote (internationale) busterminal.

Voorwaarden, mogelijkheden, visum, verzekering en veiligheid

We snappen heel goed dat een reis naar Bolivia een grote onderneming is. Het is ook wel een beetje spannend, toch? Om die reden willen we graag al je persoonlijke vragen beantwoorden. Op onze website hebben we al veel relevante informatie gezet, maar schroom niet om ons te benaderen voor andere vragen.

Voorwaarden

We stellen geen vaste voorwaarden aan vrijwilligers en stagiaires behalve een flexibele en proactieve houding en de bereidheid om Spaans te leren (uiteraard is het mogelijk dat voor het werken binnen een bepaald project een specifieke opleiding vereist is). In verband met de duurzaamheid en continuïteit binnen de projecten geven wij de voorkeur aan een minimale periode van drie maanden.

Mogelijkheden

Wil je via ons vrijwilligerswerk doen, dan zoeken wij een project (of meerdere projecten) voor jou, afhankelijk van jouw voorkeur, interesses en (opleidings)achtergrond.

 

Project FYSIO
Cochabamba

Help je mee taboes te doorbreken over ‘gehandicapten’! Ga je mee de buitenwijken langs? Enerzijds om fysiotherapie aan te bieden, anderzijds voorlichting te geven over de problemen die voordoen.

Duur: min. 2 maanden
Verblijf: afhankelijk van behoefte
Kosten: €550 (eenmalig)

Kosten maand 1

Administratiekosten, ophaalservice airport, project- en gastgezinbemiddeling, leentelefoon, Nederlands aanspreekpunt in geval van ziekte e.d.
500€

Donatie aan project
50€

Gastgezin (per maand)
180€

Spaanse les 10 dagen, 40 uur
420€

Totaal
1150€

Kosten vanaf de 2e maand

Gastgezin (per maand)
180€

Spaanse les 10 dagen, 40 uur
420€

Totaal
600€

Project Vaktherapie
Project Dagopvang

Project Dagopvang

Cochabamba, Bolivia
Project Engels

Project Engels

Cochabamba, Bolivia

 

Naast deze projecten zijn er nog veel meer interessante opties zoals: aan de slag als marketingspecialist bij een door vrouwen gerunde handarbeidwinkel of als dierenverzorger in een vogelpark met opgevangen vogels, lokale bevolking ondersteunen bij het planten van bomen, je handen uit de mouwen steken en meehelpen met de bouw van speeltoestellen of verricht andere technische klusjes, aan de slag als sportbegeleider in een opvang met straatkinderen of misbruikte jongetjes, vaktherapie inzetten in opvanghuizen voor misbruikte/verhandelde pubermeiden, circusactiveiten leren aan straatkinderen, seksuele voorlichting geven aan kinderen in een buitenwijk of help in de keuken of als huiswerkbegeleider op scholen of opvanghuizen.

Wat we allemaal kunnen bieden is te veel om hier te beschrijven. Laat ons weten wat je graag wilt en wat voor achtergrond je hebt, dan gaan wij met jou in gesprek om een passend project te vinden!

Visum

Voor een verblijf in Zuid-Amerika dien je een geldig paspoort te hebben dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig. Wil je langer dan 90 dagen blijven? Dan brengen wij je ter plaatse in contact met een lokale advocaat die je tegen een kleine vergoeding zal ondersteunen bij het visumproces.

Verzekering

De (particuliere) gezondheidszorg in Bolivia is over het algemeen van goede kwaliteit. Als je ziek wordt in Bolivia en het is nodig dat je een dokter of een tandarts bezoekt, zijn wij altijd bereid je te vergezellen. Het is belangrijk om een goede reisverzekering te hebben als je vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaat doen. Onze verzekeringspartner adviseert je graag over de mogelijkheden. JoHo biedt jou de beste reisverzekering op maat!

Veiligheid

De meeste buitenlanders geven aan zich veilig te voelen in Bolivia. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de (vanzelfsprekende) voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals je ook in acht neemt in iedere grote stad in Europa. Neem zo min mogelijk kostbare spullen mee en verberg belangrijke documenten en geld zo goed mogelijk.

Kosten

De bemiddelingskosten bedragen eenmalig € 550, waarvan € 50 naar het project gaat waar jij aan de slag gaat. Deze kosten zijn inclusief:

  • Informatiepakket dat we je voorafgaand aan de reis sturen over de voorbereidingen, visum, reis, etc.
  • Ophaalservice van het vliegveld. (Erg fijn als je vermoeid aankomt!
  • Welkomstpakketje.
  • Het zoeken van een fijn gastgezin of (vrijwilligers)huis voor jou.
  • Het zoeken van een passende vrijwilligers-/stageplek voor jou.
  • Oriëntatiedag waarbij je wegwijs gemaakt wordt in de stad en je wordt meegenomen naar je vrijwilligers-/stageplek.
  • Een (Nederlands) aanspreekpunt die je in geval van nood 24/7 kunt bereiken voor begeleiding.
Ik heb interesse! Hoe nu verder?

Begint het al een beetje te kriebelen? Aanmelden doe je door het aanmeldformulier in te vullen. Dit brengt geen verplichtingen met zich mee. Na ontvangst hoor je binnen enkele dagen van ons om je wensen en verwachtingen te bespreken, bijvoorbeeld via Skype. Vervolgens sturen wij je een kostenoverzicht en een voorstel voor een bepaald vrijwilligersproject/stageplaats/talencursus en verblijf. Wanneer je akkoord gaat met het voorstel, maak je de bemiddelingskosten over. Na ontvangst sturen wij zo snel mogelijk de bevestiging.

Kom Bolivia samen met ons ervaren!